یکی از مهمترین مسائلی که تأثیر زیادی در فعالیت های تجاری و کسب و کارهای بزرگ و صنعت گردشگری دارد حمل و نقل هوایی است که به نوعی نشانه دهنده رشد اقتصادی مردم می­باشد. حمل و نقل از طریق هواپیما به مقاصد جابه جایی مسافر یا انواع کالا صورت می­ گیرد که موجب می­شود شرکت های مسافربری روش ­های گوناگونی برای آن داشته باشند. در اینجا، انواع روش­ های حمل و نقل هوایی را برایتان شرح می ­دهیم تا با ویژگی­های هر کدام از آنها آشنا شوید و اطلاعات کافی برای انتخاب روش مناسب در اختیار داشته باشید. Cargo یا بار حمل و نقل هوایی، در واقع کالاها یا جنس های تجاری هستند که توسط انواع هواپیماهای تجاری یا وسایل نقلیه هوایی منتقل می شوند. حمل و نقل هوایی برای صادرات یا برای هدف های وارداتی استفاده می شود. برای تمام افرادی که در زمینه تجارت فعالیت دارند و به دنبال صادرات کالا هستند، مطالعه قوانین صادرات بسیار توصیه می‌شود.


















حمل و نقل هوایی در فعالیت های بازرگانی و اقتصادی کشورهای دنیا، تاثیر زیادی دارند. پیشرفت حمل و نقل هوایی به عواملی مانند اقتصاد، سیاست، مقررات مالی و غیره بستگی دارد. جنس ها و کالاهای خطرناک به مواردی گفته می شود که سلامت هواپیمای تجاری مورد نظر ما را به خطر می اندازد. شما برای جابه جایی این نوع مرود ها که بسیار خطرناک هستند، باید از قوانین سازمان بین المللی هواپیمایی کشوری پیروی کنید. برای مطالعه قوانین واردات کلیک کنید. 
به حمل کالاها یا اجناس از یک کشور به یک کشورخارجی یا یک کشور دیگر، با استفاده از حمل هوایی، حمل و نقل بین المللی می گویند. در ادامه شما را با حمل و نقل هوایی، انواع حمل و نقل هوایی و دیگر موردهایی که با حمل و نقل هوایی مرتبط است، آشنا می کنیم.

انواع حمل و نقل هوایی
شرکت­های هواپیمایی متناسب با اینکه  چه نوع حمل و نقل از طریق هواپیما صورت می­گیرد خدمات متنوعی ارائه می­دهند که به صورت کلی می­توان در سه دسته بندی جای داد:
1- پرواز بازرگانی (مخصوص کالا)
پرواز بازرگانی در واقع روش حمل کالا در حمل و نقل هوایی بوده و امکان جابه جایی مسافر در آن وجود ندارد و اغلب تاجران از آن استفاه می­کنند. حمل و نقل کالا در این نوع پرواز به دو طریق فریت و کارگو صورت می­گیرد. افرادی که می­خواهند مهاجرت یا مسافرت طولانی داشته باشند،  می­توانند بار خود را به صورت فریت به کشور مقصد بفرستند. در حمل و نقل کارگو  کالاهای تجاری بین کشورهای مختلف توسط هواپیماهای اختصاصی جا به جا می­­شوند.
2- پرواز سیستمی (مخصوص مسافران)
در پرواز سیستمی شرایط سنی، برنامه زمانی و هزینه بلیط فاکتورهای تعیین کننده هستند.  برنامه پروازها و هزینه­ی آن بدون در نظر گرفتن نوسانات بازار از قبل مشخص می‌شود. مسافران می­بایست اقدام به رزرو بلیط کنند چون با نزدیک شدن به زمان سفر بلیط­ها گران‌تر شده و برخی خدمات آن حذف می­گردد. از مهمترین ویژگی­های پرواز سیستمی تفکیک قیمت بلیط با توجه به شرایط سنی است.

3- پرواز چارتر (مخصوص مسافران و کالا)
در پرواز چارتر هواپیما از سوی نهادها یا شرکت‌های حقوقی به صورت دربست اجاره می‌شود. با وجود اینکه تاجران و اشخاص حقیقی نیز می­توانند اقدام به رزرو پرواز چارتر کنند اما نهادهای رسمی و بین المللی اولویت دارند. پرواز چارتر اغلب در مسیرهای پرتردد جهت مهیا بودن بلیط صورت می­گیرد. از مهمترین ویژگی های این پرواز  امکان رزرو گروهی، رزرو طولانی مدت، آسودگی در سفر، اجاره اختصاصی هواپیما را نام برد. همچنین در روش چاتر پروازها می­تواندد برای انتقال کالا به مقصد اجاره شوند. معمولا برای ارسال طلا، پول و اشیای گران قیمت از پرواز چارتر استفاده می‌کنند.
ویژگی ­های حمل و نقل هوایی
عوامل متعدد اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و طبیعی در پیشرفت حمل و نقل هوایی تاثیر دارند که خود شاخصی استراتژیک برای یک کشور محسوب می­شود. این روش برای تجارت بین المللی و انتقال محصولات وارداتی و صادراتی بسیار ارزشمند است. در این حمل و نقل شرکت‌های هواپیمایی علاوه بر جابجایی مسافر یا تجارت بین المللی خدمات گوناگونی نظیر ارسال مرسوله، خدمات زمینی فرودگاه و غیره نیز ارائه می دهند. حمل و نقل هوایی در ایران نیز به کندی رو به توسعه بوده و بیشتر از قبل مورد توجه قرار گرفته است. در ادامه به بررسی برخی از مزایا و معایب آن اشاره می­کنیم؛ برای اطلاع از اخبار گمرکی و تعرفه های گمرکی کلیک کنید.
مزایای حمل و نقل هوایی
مهمترین مزیت حمل  و نقل هوایی سرعت بالای آن نسبت به سایر روش­های جاده­ای، حمل دریایی یا ریلی و غیره است و می­توان آن را گزینه­ی مناسبی برای حمل کالا در مسافت طولانی و زمان کم برشمرد. به دلیل آسیب کم وارده به کالا و محموله ها این روش برای ارسال کالا بسیار ایمن است. عدم نیاز به زیرساخت­های مسیرهای هوایی یکی دیگر از مزیت­ های این روش محسوب می­شود. مسیر حمل و نقل با هواپیما کوتاه و مستقیم و فاقد موانع فیزیکی است که می­تواند بدون نیاز به گمرک از چند کشور عبور کند. امن بودن مسیر از دیگر مزایای این روش است و تنها چالش ­های آب و هوایی ممکن است رخ دهد که با وجود سیستم ‌های پیشرفته پیش بینی هوا این مساله قابل برطرف شدن است. کوتاه بودن مدت زمان سفر از خستگی مسافرت جلوگیری می­کند و عواملی چون سر و صدای قطار یا ترافیک وجود ندارد.

















معایب حمل و نقل هوایی
حمل و نقل با هواپیما  نیاز به صرف هزینه بیشتری دارد. از طرفی هزینه­ی بالای این روش سبب می­شود تا تاجران خرد برای جابجایی کالا تمایلی به استفاده از آن نداشته باشند. به علت محدودیت ظرفیت هواپیما هر نوع کالایی و به خصوص کالای با حجم بالا را نمی­­توان با آن حمل کرد. حمل هوایی معمولا برای کالاهای نسبتا کوچک و مهم پیشنهاد می­شود. امکان تاخیر در پرواز یا وارد آمدن خسارت به دلیل تغییرات آب و هوایی وجود دارد که البته بسیار کم اتفاق می­افتد. ثبت سفارش کالا برای کالاهای خارجی خریداری شده در سیستم وزارت بازرگانی انجام می شود.
انواع محموله‌های ارسالی با هواپیما
نوع حمل بار از روش هوایی با توجه به سه فاکتور زمان تحویل، حجم کالا و قیمت تغییر می‌کند. همینطور  برای تعیین نوع حمل بار برآورد هزینه، نوع کالا، ارزش کالاها، اندازه و وزن آنها مورد ارزیابی قرار می­گیرد.  بدین ترتیب کالاها برای حمل و نقل در پرواز به دسته­های زیر تقسیم می­شوند که هرکدام قوانین ارسالی خاص خود را دارند:
حمل و نقل بارهای معمولی 
حمل و نقل بارهای فاسدشدنی
بارهای حجمی و سبک
حمل و نقل بارهای خطرناک
حمل و نقل اجساد
حمل و نقل حیوانات زنده
بهبود حمل و نقل هوایی
یکی از راه های پیشرفت حمل و نقل هوایی توجه به شرکت های حمل و نقل هوایی است. اکثر شرکت های حمل و نقل هوایی کشور، جزو بخش دولتی بوده و یا در بعضی موارد شرکت خصولتی است. همچنین دولت در قیمت پرواز ها دخالت کرده و باید آنها را به بخش خصوصی و به آن ها واگذار کند. دولت همچنین می تواند تعیین نرخ بلیط پروازها و قیمت ها را به شرکت های حمل و نقل خصوصی واگذار کند. این واگذاری به بخش خصوصی که مطابق با اصل 44 قانون اساسی صورت می گیرد، باعث بهبود حمل و نقل هوایی و همینطور گسترش شرکت های حمل و نقل خصوصی می شود. این گسترش باعث افزایش امید به این شرکت ها شده و همچنین باعث کمتر شدن کار های وزارت راه و شهر سازی از کارهای اضافی خود است. همچنین با واگذاری به بخش خصوصی امکان رقابت سالم بین شرکت های حمل و نقل هوایی کشور که بعضی از آن ها بین المللی هستند، فراهم می شود.
















​​​​​​​تاریخچه هواپیما و صنعت هوایی در جهان
هواپیما و صنعت حمل و نقل هوایی با هم پیوند عمیقی دارند زیرا با ظهور و ساخت هواپیما، صنعت هوایی نیز دچار دگرگونی های فراوانی شد. صنعت های فرودگاهی و هواپیمایی و کنوانسیون های زیادی از اختراع هواپیما به وجود آمد. در گذشته در کشورهای ایران و ترکیه به جای واژه هواپیما، از کلمه “طیاره” استفاده شده است. هواپیما توسط دو برادر سخت کوش به نام رایت که اهل اوهایو بودند، اختراع گردید. پروازهای این دو برادر بارها با شکست همراه بود، اما آن ها به تلاش کردن ادامه دادند. در نهایت در روز هفده دسامبر سال 1903 پرواز آن ها نتیجه داد و دستاورد بزرگی در جهان و حمل و نقل هوایی به وجود آمد. ان ها قبل از این اختراع بر روی گلایدر ها و وسایل نقلیه هوایی دیگری کار کردند و اصلا فکر ساخت هواپیما را نکرده بودند.

















​​​​​​​حمل و نقل هوایی بازرگانی
ریشه حمل و نقل هوایی بازرگانی از کشور ایالات متحده آمریکا است. قانون تجارت هوایی سال 1926 با وضع استانداردها، توسعه و تسهیل امور بازرگانی، برنامه ریزی برای استفاده از هواپیمایی تجاری را آغاز کرد. یک شعبه هوانوردی در وزارت بازرگانی آمریکا توسط “ویلیام مک کراکن” که مدیر آن بود، تاسیس شد. وی زمانی گفته بود، هواپیمایی تجاری بر اساس الهام از قهرمانان ساخته شده است. اوایل در آمریکا اعتقاد زیادی به طرح هواپیمای تجاری نداشته و در مدت زمانی قبل از جنگ جهانی دوم شعبه هوانوردی به صدور مجوز خلبانی تجاری متهم شد. هواپیمای تجاری تا جنگ جهانی دوم رونق آنچنانی نگرفت، تا اینکه پس از جنگ جهانی دوم به شکوفایی رسید.  پس از جنگ جهانی دوم ، هواپیمایی تجاری به سرعت رشد کرد و بیشتر از هواپیماهای سابق ارتش برای حمل و نقل مردم و بار استفاده کرد. از تجربه استفاده شده در طراحی بمب افکن های سنگین مانند B-29 و Avr Lancaster برای طراحی هواپیماهای تجاری سنگین استفاده گردید.
حمل و نقل هوایی بازرگانی در دهه 1970 میلادی
حمل و نقل بازرگانی در دهه 70 میلادی در آمریکای لاتین بسیار پیشرفت و توسعه پیدا کرد. به طوری که در سال 1976 و براساس آمار، بیش از هفت درصد هواپیماهای تجاری از آمریکای لاتین رد شد. کشورهایی مثل آرژانتین، کلمبیا، برزیل، اکوادور و غیره از جمله این کشور ها بودند. کمیسیونی تحت عنوان کمیسیون هواپیمایی کشوری آمریکای لاتین در دسامبر 1973 تشکیل گردید. این کمیسیون با هدف ارائه قواعدی برای همکاری و هماهنگی فعالیت های مربوط به هواپیمای کشوری و مقامات هواپیمایی کشورهای منطقه تشکیل گردید. این امر به افزایش میانگین سالانه ترافیک هوایی کمک زیادی می کند. فاکتور بار مسافر بالاتر ، سودآوری این شرکت های هواپیمایی را بسیار افزایش داد. این کنوانسیون به رشد اقتصادی ایرلاین این منطقه کمک زیادی کرد. البته در بسیاری از مناطق جهان مثل اروپای غربی، آمریکا و انگلستان حمل و نقل هوایی رشد کرد، اما بیشترین رشد مربوط به آمریکای لاتین بود.
حمل و نقل بازرگانی در زمان حاضر
طی دهه گذشته ، رشد هوانوردی تجاری تحت یک فرایند تجدید فوق العاده قرار گرفته است. هزینه های عملیاتی کاهش یافته است، مسیرهای غیر سودآور حذف شده و هواپیماهای قدیمی کم مصرف تر شده اند. علاوه بر این، چیزی که همه ما شاهد آن بوده ایم و به افزایش درآمد عملیاتی شرکت های هواپیمایی کمک کرده است، تقسیم بندی خدمات ارائه شده به مشتری بوده است. به دلیل کاهش قیمت بلیط، امکان دسترسی به هواپیمایی تجاری برای عموم مردم و به نوبه خود به حداکثر رساندن سود شرکت های هواپیمایی امکان پذیر بوده است. در آینده انتظار می رود که هواپیمایی تجاری به یک صنعت متمرکز بر سرمایه تبدیل شود و بازده اقتصادی قابل توجهی داشته و سود پایدار داشته باشد. حمل و نقل تجاری در آسیا در دهه گذشته از بسیاری از مناطق جهان مثل اروپا و آمریکا پیشی گرفته است. پدیده “بیداری اقتصادی” کشورهایی که از نظر تاریخی کمتر توسعه یافته اند، محرک مهمی برای توسعه هواپیمایی تجاری آسیایی و بین المللی است.
شرکت حمل و نقل هوایی
انواع شرکت حمل و نقل هوایی در تهران وجود دارند، که می توانید از خدمات آن ها استفاده کنید. هیچ جایی در کره زمین را یافت نمی کنید، که به آن صادرات یا واردات انجام نشود. یکی از مزایای این شرکت ها که تعدادشان در تهران کم نیست، سرعت انجام کار بالای آن ها است. انواع ایرلاین ها یک دفتر در فرودگاه امام خمینی (ره) دارد و کارهای مربوط به حمل و نقل هوایی را انجام می دهند. بیش از نود و پنج درصد کالاهای وارداتی و همینطور صادراتی، فقط از فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره) استفاده می کنند. منطقه ویژه اقتصادی و فرودگاه بین المللی پیام که به اسم شرکت خدمات هوایی پیام هم شناخته می شود، در زمینه های صنایع مخابرات، صادرات، واردات، انبار و غیره فعالیت می کند.















​​​​​​​
​​​​​​​
فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره)
هم اکنون بسیاری از پرواز های خارجی در کشور ایران از فرودگاه بین الملل امام خمینی (ره) انجام می شود. محل این فرودگاه در حومه شهر بزرگ تهران قرار گرفته و به آن “شهر فرودگاهی امام خمینی (ره)” هم گفته می شود. دفتر بسیاری از شرکت های هوایی بین المللی مثل لوفت هانزا، قطر ایرویز، هواپیمایی امارات و غیره در این فرودگاه قرار دارد که تعداد آن ها بیشتر از 30 شرکت می شود. گمرک فرودگاه امام خمینی (ره) فقط اختصاص به کالاهایی دارد، که از راه هوایی وارد کشور می شوند. در این گمرک که جزو مهمترین گمرک های کشور است، ترخیص کاران بسیار حرفه ای وجود دارند، که کالا یا جنس مورد نظر را در سریعترین زمان ممکن جابه جا می کنند. در حال حاضر بالغ بر بیش از چهل واحد مسکونی برای پرسنل فرودگاه امام خمینی (ره) ساخته شده و در آن سکونت دارند. خدمات و کارها مثل اورژانس، بارگیری کالا و غیره در این فرودگاه به صورت بیست و چهار ساعته انجام می شود.
















​​​​​​​








​​​​​​​جمع ­بندی

گسترش روز افزون صادرات و واردات کالا ها باعث شده، به دلیل سرعت بالای انتقال محموله­ها، اکثرا روش حمل توسط هواپیما را انتخاب نمایند. به طور کلی حمل و نقل به روش هوایی مزایای  قابل توجهی دارد که هم برای مسافرت و هم انتقال کالا مناسب است. در این مطلب در مورد ویژگی انواع روش­های حمل و نقل هوایی صحبت کردیم و کوشیدیم تا اطلاعات مورد نیاز برای انتخاب نوع پرواز و غیره را در اختیارتان قرار دهیم.

شرکت حمل و نقل هوایی افلاک لجستیک
شرکت حمل و نقل هوایی افلاک لجستیک

حمل و نقل هوایی